BETALT ANNONSSAMARBETE MED Röda Korset

Skulle du kunna leva på det här?

Visste ni att vi i Sverige är det land i Norden som har lägst dagsersättning för flyktingar? Summan ligger på ynka 71 kronor per dag och har inte justerats sedan 1994. Om ni tänker efter, hur tror ni priserna ser ut nu kontra 1994? Vad tror ni 71 kronor om dagen egentligen räcker till? Sanningen är den att konsumentprisindex har ökat med nästan 45 procent sedan Sveriges vann det där bronset i fotbolls-VM just -94 och vi befinner oss just nu i ett läge med ökande inflation och ytterligare stigande prisnivåer. Kommer man som ett par får man dessutom bara 61 kronor per person och dag vilket är helt otroligt. Pengarna ska täcka kostnader för mat, kläder, skor, tand- och sjukvård, medicin, hygienartiklar, förbrukningsvaror och fritidsaktiviteter. Ja ni fattar !

Anledningen till att vi vill lyfta detta nu är för att många har kommit till Sverige både under 2015/2016, men framförallt nu i och med kriget i Ukraina och det här är deras verklighet. Vi pratar om människor på flykt som kommer för att få leva ett liv i säkerhet. Röda Korset har varit med och. drivit frågan för att man politiskt ska se över dagsersättningen och ge flyktingar en dräglig tillvaro under tiden de är här i Sverige.

Kände ni till detta? Skulle ni kunna tänka er att leva så?

Om ni vill kan ni >>läsa mer här<<.

43
29

Stockholmsguide – saker ni måste göra och borde låta bli!

En vanlig månad får vi väldigt många frågor om vi kan tipsa om hotell, restauranger, parker och mycket annat i Stockholm. Det är såklart jättekul men jag kände att jag hade lite dålig koll, därför började jag skriva en guide som tvingade mig att uppleva Stockholm på nytt och skriva ner mina tankar från varje ställe och upplevelse.

Sist i inlägger har jag nu också lagt till ställen jag inte rekommenderar och en kommentar till varför. Hoppas att ni gillar guiden och kommentera gärna med egna tips och tankar.

Barnvänliga matställen

Pinchos– De flesta har nog ätit på Pinchos någonstans i Sverige. Perfekt för barn med mindre rätter och magiska alternativ för stor och liten. Extra kul med appen och att du får fria rätter vid nästa besök.

Rökeriet – Tar ni båten från Nybroviken i 15 minuter kommer ni till Fjäderholmarna. Här kan ni sola, bada och äta underbara middagar i solnedgången. Vill ni äta på Rökeriet så ska ni boka bord och hålla koll på vädret så ni prickar rätt dag. Här kommer ni inte bli besvikna. För barnen finns en rolig leklåda så ni vuxna kan äta i lugn och ro. OBS se till att ha koll på hemresan, även den måste bokas i förväg!

Dirty Coco – Gillar ni också att ta fina matbilder? Ja då är det hit och BARA hit ni ska gå. Hos Dirty Coco får ni magiska sallader och lyxiga desserter som platsar i vilket Instagramflöde som helst. Inredningen är blommig och färgstark så det är här ni tar era profilbilder till Instagram. Ni kan inte boka bord så lyd ett gott råd och kom tidigt. De öppnar 11.00 varje dag!

Mr Cake – Roy Fares öppnade Mr Cake och från första veckan var det en stor succé. Stora spännande bakverk är dragplåstret och här får du räkna med att köa en stund. Men det är värt det!

Hit går ni (helst) utan barn

Esperanza – Otroligt mysig och genuin italiensk restaurang som drivs av underbara Jenny med make. Hit måste ni gå om ni är ute efter god mat och ännu bättre service. Hälsa från oss så lovar vi en guldkantad kväll. Är ni ett större sällskap kan ni ha hela undervåningen för er själva.

Orangeriet– God mat i trevlig miljö med utsikt över Riddarfjärden. Här bokar du inte utan det är bord i mån av plats. Vill ni boka finns Trattorian vägg i vägg.

Capanonne – Här var Johan och jag på en egen datenight i vintras och hade det riktigt bra. Drinkarna är väldigt bra och nästan ett måste före och efter middagen. Jag slår ett slag för Negroni och Espresso Martini. Inspirationen kommer från Little Italy på Manhattan och det märks. Pastan är hemmagjord och är toppen med smör, parmesan och valfri topping. Från gatan är det bara en dörr men så snart du går nedför trappan förflyttas du från Stockholm till … ja Little Italy.

Pas d´Art – På en av Stockholms finaste adresser ligger denna franska goding. Hit måste ni gå vare sig det är lunch eller middag. Maten och servicen är på topp! Drinkarna är helt otroliga så ni måste nästan åtminstone svänga förbi för dem. Var dock noga med att berätta när ni beställer vin om ni har en budget. Vi missade det en gång och råkade beställa två flaskor (ens vit och en röd) där notan bara för dessa slutade på dryga fem tusen kronor (!!). Det ska tilläggas att det var värt det, jag tror inte jag har druckit så goda viner vare sig förr eller senare.

Prinsen – Snett emot Pas d´Art ligger anrika Prinsen (från 1897) som kanske är mest kända för sin husmanskost men i synnerhet deras köttbullar. Stark konkurrent till Riche som också är köttbullsexperter.

Ulla Winbladh – På Djurgården ligger Ulla och här möts gamla och nya klassiska rätter. Även här har verksamheten varit igång sedan 1897. Maten är utsökt och har du kommit hit är det inte för att stressa dig igenom menyn. Ta din tid och insup de härliga miljöerna och njut av äkta mathantverk. Har ni barn med er så är personalen bra på att stötta dem genom en lång sittning. Det finns kritor och papper så där är ni i goda händer.

Melanders Fisk – Vinlunch i deras restaurang i källaren på NK är ett måste om ni har en dag på stan. Kombinera detta med härlig shopping där du unnar dig en härlig dag med trevligt sällskap. Just NK är det bästa stället att bygga en bra garderob på om ni är ute efter premium eller lyx. Är ni här en weekend ska detta absolut vara på fredag eftermiddag eller lördag förmiddag för bäst effekt.

L´Avventura – I en gammal bio från 1927 huserar nu L´Avventura och det kunde inte bli mer stämningsfullt. När du kommer in i den stora salongen möts du av en stämning som direkt tar dig från Stockholm. Deras motto är att vara next level när det kommer till italiensk mat.

Råkoko – Alla vegetarianer och veganers vattenhål som ligger beläget på Åkeshofs slott 15 minuter utanför city. Här kan ni även bo om ni skulle önska och det skulle jag säga att det är värt bara för matens skull. Vill ni kan ni lägga till annat protein om ni inte nöjer er med det gröna.

Hantverket – Strax ovanför Humlegården ligger Hantverket som serverar härliga mellanrätter som passar alla. Här finns också en gedigen vinlista som ingen kan klaga på. Hit kan ni gå både för lunch och middag. Bra att veta är att hundar är välkomna inne i restaurangen.

Mälarpaviljongen – Du får inte ett mer vattennära läge än så här. Ute på en stor flotte i Riddarfjärden ligger Mälarpaviljongen. Hit går du längs Norr Mälarstrand som är ett av Stockholms populäraste promenadstråk. De har bara öppet under de varmare månaderna och satsar allt på stämning och miljö. Hit kan ni gå både för en fika så väl som en trerättersmiddag.

Pontonen – Några hundra meter närmare Stadshuset ligger Pontonen precis nedanför Orangeriet och Trattorian. Blåser det kommer du känna både lätta gungningar och en frisk bris vilket är perfekt en ljummen sommarkväll.

Vau de ville – I hjärtat av Stockholm, mitt på Norrmalmstorg ligger denna härliga restaurang som ligger perfekt för en lunch under en shoppingrunda. Här hittar ni klassiska rätter blandad med modernfusion.

Teatergrillen/Riche – Är ni sugna på att se kändisar och vad de äter till middag ska ni börja med en middag på Teatergrillen som ligger på baksidan av Stureplan. Har ni en sen sittning och vill fortsätta festligheterna kan ni få ta köksvägen till Riche som är ett av Stockholms mest populära ställen. En kväll här blir aldrig tråkig och ni kan vara säkra på att se både ett och två bekanta ansikten.

Basta – Högst uppe i Åhlénshuset finns en av Stockholms nyaste restauranger. Helt nyöppnade Basta bjuder på härliga italienska influenser som för tankarna till ett soligt Capri. Hit måste ni gå om ni älskar italiensk mat. Vi var på invigningen och har redan hunnit tillbaka. Det är ett gott betyg!

Florentine – På Folkungagatan 44 på Södermalm finns Basta Italias systerkrog som bjuder på liknande mat men med lite olikheter på menyn. Här är det puls, liv och rörelse – men framförallt riktigt god mat! Servicen är på topp och du känner dig garanterat sedd. Bli inte förvånad om personalen tar sig frihet att rekommendera sina favoriter i form av både mat och dryck.

NyKo Kitchen – Vill ni ha en lugn och stilla middag eller brunch så är NyKo ett toppentips. Namnet kommer av att två gator möts precis där restaurangen ligger, Nybrogatan och Kommendörsgatan – NyKo.

POSTO – Intill Hötorget ligger POSTO som är mer som ett litet krypin med god hemmagjord pasta. Vi var här efter ett event när vi var otroligt hungriga och fick bord direkt. Servicen var inget att skriva hem om men maten desto godare. Vi hade inga förväntningar för vi klev in men var både mätta och belåtna när vi gick därifrån. Vill ni ha en snabb pasta till ett mycket bra pris är det hit ni ska gå. Ett extra plus att det ligger så bra mitt bland butiker och shoppingstråk.

Barer att besöka (utan barn)

Shotluckan – Runt hörnet från Florentine om du svänger in på Götgatan hittar du Shotluckan som är ett superkul och glatt koncept dit du går för att starta eller avsluta kvällen med en (eller flera) shot. Du kan välja på basics eller testa någpt nytt och spännande. Får jag rekommendera tycker jag du ska passa på att få en upplevelse som sätter guldkant på er kväll, personalen är inte sen att ta på sig både skyddsrock och glasögon och blanda likt den bästa kemisten.

Coquetel Social – På Birger Jarlsgatan precis bredvid Laroy ligger en mysig bar som jag tycker att ni ska besöka. Menyerna är i form av en gammal dagstidning och bjuder på ett brett utbud. Personalen är supertrevlig och bjuder på mycket goda välsmakande drinkar.

Kung Carl Cocktailbar – På ett av Stureplans bästa lägen ligger hotellet Kung Carl. Vi har aldrig bott där men däremot besöker vi deras cocktailbar (ja det skrivs som ett ord) var och varannan vecka. De har en gedigen vinlista och massor av spännande drinkar, både kända och okända. Servicen är oftast bra, men det är absolut inte för den du går dit utan mer för den trevliga atmosfären, läget och drinkarna.

Ted – Mitt på Grev Turegatan ligger Ted som egentligen är en restaurang men i och med att vi inte ätit där lägger jag den under barer. I stort sett alltid när Johan och jag varit ute och ätit middag avslutar v i med ett glas champagne där i baren och tycker att det är väldigt mysigt. Maten måste vara god med tanke på hur mycket folk det är, om ni testar måste ni kommentera.

Saker att uppleva med barn

Junibacken – Passar barn mellan 2 – 10, ett plus om de känner till Astrid Lingrens karaktärer. Men oavsett bjuds det på massor av lek och bus, missa inte sagotåget som tar er på en resa genom Astrids värld.

Skansen – För alla djurälskare som tycker om att strosa runt ute och insupa det mysiga lugnet. Är ni här på julen är marknaden ett måste. Det blir en perfekt mix mellan nutid och sekelskiftets charm.

Gröna Lund – Ja på Grönan kan man inte ha tråkigt. Klä er efter väder och ha en underbar dag. Just nu är dagarna indelade i tre olika delar; förmiddag + lunch, eftermiddag + kväll eller konsertbesökare.

Fjärilshuset– Härligt ställe i Hagaparken där ni hittar fjärilar, fiskar, reptiler och hajar. Ett par timmar här räcker gott och väl och då hinner ni med en fika också. Varning för ganska höga priser!

Oceanbus – En superkul upplevelse där du åker i en buss som sen förvandlas till en båt och åker ner i vattnet. Du får se Stockholm från två håll. Detta finns även i Göteborg.

Saker att göra på tu man hand

Afternoon tea på Grand Hôtel eller Diplomat– Vill ni unna er så ja då är det afternoon tea som gäller och här kommer ni vara i gott sällskap 🤫😉 på Stockholms lyxigaste ställen.

Bio på Capitol– Här serveras mat och dryck. Vi såg Downton Abbey och Melindas dokumentär ”Mammahjärtat” här och hade två väldigt fina bioupplevelser.

Ett glas champagne påKung Carl – Perfekt ställe mitt på Stureplan. Bra utsikt och läge oavsett vad ni ska göra sen.

Hop On / Hop Off busstur genom stan – Vi har aldrig gjort det men sagt i flera år att vi måste lära känna Stockholm bättre. Här får ni en full tour genom en av Sveriges äldsta och vackraste städer.

Bra hotell inne i stan

Clarion Sign – Stockholms största hotell som ligger vid centralen. Här får ni inte missa deras >>magiska spa<< med tillhörande takpool. Det är en riktig oas mitt inne i stan och med en fin utsikt över Kungsholmen och stationsområdet. Här kan du bada i den uppvärmda poolen, ta en behandling eller bara lapa sol ute på däck. Ett måste för alla Stockholmare och turister 🍹

Robin Grahn

Robin Grahn

Robin Grahn

Scandic Haymarket – Mysigt boutiquehotell på Hötorget. Frukosten här är något utöver det vanliga. Bara den är värd ett besök.

Scandic Grand Central – Cityhotell nära centralen.

Hotel Diplomat – Lyxigt hotell på Strandvägen för den som vill ha något extra. De är också kända för sin klassiska afternoon tea.

Bank Hotel – Ny uppstickare i Stockholm. Ligger invid Nybroviken och pulsen runt Stureplan.

Grand Hôtel – Behöver knappast någon närmare presentation. Det är här du ska bo om du uppskattar gammal lyx och klarar av att hålla vett, etikett och dresscode.

Scandic Downtown Camper – På Brunkebergstorg ligger Downtown Camper som bjuder på en Skandinavisk naturnära känsla. Passa på att besöka deras spa ”The Nest” och ät din frukost där uppe, ta ett bad och njut av utsikten.

Nobis – Ännu ett lyxigt alternativ mitt på Norrmalmstorg. Bor ni här är ni mitt i händelsernas centrum och kommer garanterat stöta på spännande människor i baren.

Bra hotell utanför stan

Yasuragi – Spahotell i japandi-stil (Japan + Scandi). Åker ni hit ska ni stanna här och njuta av nuet och stänga av all elektronisk utrustning.

Grand Hôtel Saltsjöbaden – Bra alternativ till cityhotellen för er som vill komma bort från stad och puls och njuta av naturen. Ett stort plus för badet som ligger ett stenkast därifrån där ni kan vara hela dagen och avnjuta lunch och glass i lugn och ro.

Näsby slott – Här gifte vi oss så självklart vill vi tipsa om det. Hit åker man för en dygn med god mat, dryck och mysigt sällskap!

Ulfsunda slott – Går under namnet champagneslottet som ligger 10 minuter från city och har god mat och en gedigen dryckesmeny.

Ställen jag INTE rekommenderar er att besöka:

Sturehof – Igår (september 2023) besökte vi den klassiska oasen på Stureplan för en middag med goda vänner. Vi fick bord samma dag som vi bokade vilket är ett plus (och ovanligt en lördag) men där tog det trevliga slut. När vi kom fram fick vi ett mycket svalt mottagande av en kvinnlig servitris på uteserveringen som pekade med hela handen att vi skulle gå in om vi bokat bord. Hennes manliga kollega vid pulpeten var inte ett dugg trevligare när han hänvisade oss till baren för ett glas vin (utan att titta upp) innan vi fick vårt bord (vi var tidiga och hade planerat för detta). Väl framme i baren fick jag efter en stund prata med en bartender, när jag bad om ett glas rött vin till Johan som gärna fick vara från Spanien svarade han snorkigt att de inte hade spanska viner utan mer hade italienska och franska. Jag bad då honom rekommendera något (för att spara tid och värdighet) och fick ett Malbec och ett Chablis. Resten av middagen flöt på i ungefär samma oartiga anda med en oengagerad personal som var på gränsen till nonchalant. Min fråga är nu som Sturehof har tappat stinget eller tror sig så gott att man inte behöver upprätthålla god service. Grädden på moset blev när en i sällskapet (en kock) beställde en lårytterfilé, men sen fick en en så kallas ”rulle” istället (mindre fin bit) och servitören inte förstod något alls och försvann snabbt. Samme gäst fick senare en efterrätt med glass och punch där det hade skurit sig så det såg ut som om våra barn hade gjort efterrätten. Behöver jag påpeka att dricksen uteblev?

10
56

Inlägget innehåller annonslänkar

Så här tar ni hand om era händer !!

Nu har jag ju tjatat på er om vikten av att ta hand om våra händer. Just händerna är en av de kroppsdelar vi tenderar att slarva mest med och tillsammans med våra fötter slits dem mest. När jag gick min utbildning till makeupartist fick vi också lära oss handhygien och naglar vilket jag tyckte var intressant. Visste ni till exempel att händerna är den delen på kroppen vi är sämst på att skydda mot solen. Det beror på att vi alltid tvättar händerna efter att vi har använt solskydd så det blir inget skydd kvar på själva handryggen. Sen är det så att händer, hals och dekolletage är de delar på kroppen som oftast avslöjar en människas verkliga ålder även om personen gjort sig bästa för att underhålla och ta väl hand om sig. Lösningen på problemet är att vi måste vårda och skydda. Nu efter den här pandemin när vi alla har konsumerat handsprit i stora mängder behöver våra händer få lugn och ro. Här kommer några handfasta tips.

 1. Använd handskar – så ofta ni kan och anpassade efter vad ni ska göra. Exempelvis, jobbar du på salong där du tar emot kunder och färgar hår eller utför ansiktsbehandlingar så bör du skydda dina händer mot kemikalier och starka produkter – men också mot allt tvättande. Tvättar du bilar, lagar mat eller jobbar inom vård- eller omsorg är det samma sak – skydda dina händer. Även vi som tränar på gym och tar i metallredskap kan med fördel skydda våra händer, både för att det är bra och hygieniskt men även för att undvika fula och obekväma valkar som hamnar i händerna med tiden. 
 1. Tvätta händerna med måtta och använd rätt produkter. Om du inte jobbar i sterila miljöer måste du inte tvätta händerna med starka tvålar innehållande höga doser av alkohol. Det går också bra med en mild tvål som ändå kommer göra jobbet. Oftast tvättar vi oss för att bli av med något som fastnat på händerna och då behöver vi vare sig parfym eller alkohol utan något lösande samt vatten. Även här kunde handskar kunnat förhindra problemet.
 1. Vårda! Kanske de viktigaste punkten. När vi tvättar (för det måste vi ändå göra mellan varven) så är det viktigt att återfukta och reparera, precis som vi gör med allt annat vi vill ska hålla över tid. Det du behöver investera i en en bra handkräm, gärna två. En att ha i väskan vid alla tillfällen och en större (gärna i pump) som ska stå vid det handfat där du tvättar händerna. På så sätt kommer du få in rutin att smörja efter tvätt. 
 1. Ett annat mycket bra knep är att lägga en handmask. Antingen kan du köpa den själv och då finns det massor att välja på, kolla här hos >>
 1. LYKO
 1. <<. Tillhör ni kategorin hemmafixare kan ni göra handmasker själv enligt följande:

Recept på handmasker/peelings:

 1. Ta en matsked olivolja och massera in som en handkräm, om du vill kan du addera några droppar av en härlig lavendelolja (eller din personliga favorit). Det kommer bli ganska kladdigt så trä på ett par plasthandskar och vänta till huden har absorberat masken. I och med att handskarna inte andas eller suger upp masken så vet du till 100 % att när den är borta har huden sugit upp all näring.
 2. Pressa apelsinsaft från en halv apelsin och blanda med en sked honung. Sedan kan du applicera blandningen på händerna och trä på handskar. Låt sitta i minst en kvart men gärna över natten som en inpackning för torra händer. Du kommer känna stor skillnad efteråt.
 3. Bananer innehåller kalium och flera nyttiga vitaminer vilka alla kan hjälpa din hud att må bättre. Om du har bruna bananer som du ändå inte tänker äta är det ett perfekt tillfälle att testa de på dina torra händer. Mosa en banan och använda som handkräm mot torra händer och låt moset sitta på i 15 – 20 minuter under handskar och tvätta av med vanligt vatten.
 4. Vanlig naturell yoghurt kan återfukta din hud på ett mycket effektivt sätt. Den kan även hjälpa dig med elasticiteten i din hud. Smörj in händerna och låta det verka i upp till 30 minuter. Naturlig yoghurt innehåller mjölksyra som kan hjälpa förnya cellerna i din hud. Du kan också blanda en halv deciliter naturell yoghurt med 1 tesked honung och låta verka över natten. Glöm bara inte att ta på dig handskarna så du inte har yoghurt över hela sängen 😂.
 5. Behöver du peela händerna är det superenkelt att göra detta med en bas av yoghurt, honung eller olja och addera havregryn eller strösocker och blanda samman till en jämn smet som du sen masserar in och sen sköljer av. Då får du bort gammal torr hud och huden blir mer mottaglig för nästa steg som är din kräm eller mask.

För att summera så ska ni försöka att skydda så gott det går och vårda mellan varven. Tänk på detta: 

 • Använda en bra handkräm eller testa en av huskurerna
 • Bär vantar när det är kallt utomhus
 • Tvätta händerna med kallt vatten, inte varmt
 • Undvik handtvål som är uttorkande
 • Bär plasthandskar så ofta du kan. Framförallt om du tvättar, städar, diskar eller på annat sätt utsätter händerna för slitage och kemikalier.

Om du klarar detta så är chansen god att du kommer få mjuka, smidiga och välmående händer. Att ha en tub handkräm och vid handfaten kommer göra det lättare att komma ihåg att smörja. Ps många av tipsen fungerar även för fötterna. Lycka till!

2
22