Vågar du erkänna att du är snål?

Vi svenskar upplever nog många gånger att vi är ett av världens mest enkla och inbjudande folk. Jag tror att vi känner oss rika och generösa mot allt i vår omgivning, vare sig vi pratar om pengar, upplevelser eller sociala kontakter. Men vet ni vad, så upplevs vi inte alltid av gäster eller åskådare.

Jag hörde senast här om dagen att vi i Sverige har en ofin bjudkultur där vi oftast inte inkluderar. Exempelvis om du är förälder och dina barn har kompisar på besök, bjuder du alla på middagen utan omsvep? När jag var liten fick jag ibland sitta på rummet och vänta medan min kompis gick och åt med familjen. Det är för mig ett tecken på att inte bjuda in gästen. En annan sak är att om du bjuder hem på middag så anser jag att du bjuder du på middag och tillbehör. Du ber inte gästen ta med något eller förväntar dig att bli swishad. Gästen bör dock ändå ha med sig något för den goda sakens skull. Det gäller även vänner som kommer ofta. Att erbjuda sig att hjälpa till eller betala är fint men att tacka ja till festen är ofint.

Samma sak vid resor och utflykter. Man kan alltid dela på ansvar och utgifter men sitt inte och räkna kronor så det blir ”rättvist”. Livet är inte rättvist. Om jag exempelvis kör min bil och står för drivmedel och parkering så kan det vara en fin gest att säga ”vi bjuder dig på lunchen” eller liknande. Sen om jag tackar ja eller nej är en helt annan sak.

Jag tror ni förstår vad jag menar. Tänk efter hur ni är mot andra och försök att inte räkna kronor. Var mot andra som ni själva vill bli behandlade. Sen en sista sak, låt aldrig barnens kompisar sitta på rummet när ni äter, det skulle ni inte vilja att era barn fick utstå! Överens?

13
44

Så här många ord kan Astrid!!

Småbarnsföräldrar älskar att tävla och skryta om vad deras barn kan och klarar av. Något vår BVC-sköterska var tidig med att berätta för mig när jag och Miriam kom på 1-årskontroll vad att sånt otyg ska man inte ägna sig åt. Barn är barn och ska, precis som vi vuxna, bemötas individuellt. Har du dessutom fler än ett barn ska du inte heller jämföra dem eller deras utveckling. Livet är ingen tävling. Jag måste säga att vi är väldigt nöjda med henne och vi har haft många fina samtal genom åren så nu när vi fick Astrid bad jag hennes mamma lista henne hos samma sköterska redan innan hon flyttat in så vi skulle vara garanterade en plats.

Men trots detta vill jag ändå berätta hur det går för Astrid med språket och vilka ord vi har lyckats tyda. Det första som vi till 100 % kunde höra kom för ett tag sedan och det är ”pappa”. Det är väl kanske inte så förvånande, men aldrig hade jag trott att det gick att säga det så många gånger på en dag 😅😅 Sen kom ”nej” tätt efter och även det används frekvent, gärna med kraftig huvudskakning som ett extra förtydligande.

Nu under kryssningen (som jag ska berätta mer om i ett långt inlägg i veckan) så hörde vi ett lite oväntat ord som kom flera gånger. Först trodde vi att vi hörde fel men med hjälp av pekfingret så visade hon att hennes tredje ord blev ”data” och då menade hon iPaden. Miriam har alltid kallat det för dator så nu gör tydligen även Astrid det.

Det fjärde tydliga order blev ännu ett spännande ord, nämligen ”kaka”. Just nu funkar det för alla kakor, bullar och bakverk. Det blev ju en del under semestern så hon hann öva om vi säger så.

Den här dagen började tidigt och hon rusade in i skafferiet och såg Mariekexen och ropade överlyckligt ”kaka”. Så det tillsammans med välling blev dagens första frukost.

Vilka ord kom först från era barn?

13
48

Våra bästa NYC-tips

Vilka dagar vi hade i NYC och det är mycket tack vare era tips. Ni är helt otroliga på att skicka in och bidra. Redan innan vi åkte fick vi höra att v i borde boka det mesta hemifrån då det är svårt att få bord och komma in på musikaler om du inte har god framförhållning. Vi tog fasta på det och i klassisk John-anda upprättade jag ett excel över vår vistelse och började lägga in vad vi ville göra. I det här inlägget tipsar jag om det vi själva upplevt men även de tips vi fått från andra. Ta det för vad det är och tänk på att alla tycker olika. Har ni egna tips ni vill lägga till, släng in en kommentar – det uppskattas mycket!

Flyg: Vi reste med >>Finnair<< och det var ett samarbete med dem. Vi har båda rest med dem tidigare men nu när de lanserat sin nya Airbus A350 har de tagit flygning till en helt ny nivå. De erbjuder tre olika klasser och direktflyg till både NYC och LA.

Boende: Vi valde den här gången att bo på >>Marriott Marquis<< (där jag bodde med min familj redan 2005). Det jag älskar med det här hotellet är läget mitt på Time Square med gångavstånd till 5th avenue, Central Park, Bryant Park och många andra ställen ni borde besöka.

Sist vi var där, 2016, bodde vi på >>The Library Hotel<< i korsningen Madison Avenue/41st street. Det är ett mycket mindre intimt hotell med en mysig piano/lounge-area. Varje dag serveras där ost och vin som är inkluderat för alla boende gäster. Där kan du snabbt tjäna in i alla fall lite av vad boendet kostar om du blir kvar några timmar.

Restauranger/Barer:

Vi blev tipsade om så otroligt många ställen men det vi bokade hemifrån var en lunch på >>The Boat House<< mitt i  Central Park. Går du hit kommer du känna igen flera filmer och serie som har utspelat sig här. Det är en plats ni inte ska missa, men boka i tid!

Andra kvällen hade vi bokat middag på >>American Bar<< i Greenwich Village som ligger på den södra delen av Manhattan. Vi tog en promenad de 30 gatorna men tyvärr öppnade sig himlen någonstans i höjd med Central Park ☔️.

På vårt hotell finns en magisk resturang som heter >>The View<< och den ligger på 48:e våningen. Det som är så speciellt med den är att den sakta roterar så att du under en timme har sett 360 grader av Manhattan. Nackdelen (om vi ska vara gnälliga) är att du under ett längre toalettbesök kan ha tappat bort ditt sällskap, då bordet inte kommer vara kvar där du ”lämnade det”. Just nu är The View stängt för renovering men öppnar inom kort igen.

Ett annat tips som jag har är att unna sig en dag (eller del av dag) inne i någon av de superlyxiga galleriorna så som Saks, Bergdorf Goodman, Barneys m.fl.

och sen äta lunch där. Johan och jag är ganska vana att luncha där vi shoppar och jag kan inte ens räkna på alla fingrar de gånger jag släpat runt på honom i jakt på något jag haft ögonen på och sen fått bjuda på lunch som tack för stöd och tålamod. Så blev det även på Saks på 5th Avenue under måndagen när jag ville ha både väska och skor. På våning 9 finns >>L´Avenu<< som är en lyxig fransk bistro som erbjuder perfekt mat för en shoppingdag. Tyvärr är priset därefter och sätt inte kaffet i halsen när notan kommer.

På tisdagen innan vi skulle gå på Aladdin så stannade vi till på >>Bergdorf Goodman<<, fortfarande på jakt efter min drömväska. När jag fick ett ”No sir that bag is not available in any store on Manhattan” gav jag upp och så blev det en spontan extralunch med dryck på deras uteservering på 5th Avenue. Vi åt och drack gott medan vi unnade oss ett parti Yatzy.

Sen har vi fått massor av tips från er som följer oss nu nu kommer en rad länkar bara men dessa har vi alltså inte testat själva.

>>Ssambar Momofuku<< – ”Supergod mat och magiska drinkar

För er som inte dömer boken efter omslaget kan vi rekommendera >>The Butchers Daughter<< som är ett typiskt NYC-ställe med trendig med avslappnad meny. Det finns två stycken i NYC, en i West Village men även en i Williamsburg  – om ni vågar er av ön. Vi var där 2016 och mötte upp en kompis som rekommenderade just det stället. Vi blev INTE besvikna.

Ett annat tips vi fått är >>Tao Group<< på Lower East Side. Här har vi inte varit själva men en kompis säger: ”Underbar restaurang med härlig stämning och goda drinkar. Utifrån ser det ut som en musikaffär men innanför en dörr inne i ”butiken” kommer man in i en stor restaurang med flera våningar.

Gillar ni latinamerikans känsla så kanske >>Yuca<< är något för er. Vår kompis beskriver det som: ”Latinorestaurang med underbar stämning. Goda drinkar och deras hemlagade nachos med guacamole är ett måste.

Gillar ni takterrasser så ska denna vara otrolig för drinkar. På 11th Avenue finns >>The Press Lounge<< på 16:e våningen. Värt att kolla upp.

Gillar ni klassisk tapas à la Barcelona? Då ska ni ta er till Soho och >>Boqueria<<.  Tyvärr hann vi inte dit själva men fick tips av flera följare och en affärskontakt. Antagligen är det lika bra som ryktet säger.

Upplevelser:

Är ni i NYC måste ni nästan se en musikal, precis som om ni är i London. Vi valde att fråga er och ni röstade på Aladdin. Sagt och gjort bokade vi biljetter och tro det eller ej men det fanns några få kvar till tisdagens föreställning och det var värt varenda krona. >>Här<< ser ni vilka föreställningar ni kan boka just nu.

Är det första gången ni är på Manhattan tycker jag ni kan unna er att vara riktiga turister med kamera och keps i högsta hugg. Ta en tur i en >>turistbuss<< och passa på att läsa känna staden. Kanske har ni en favorit tv-serie som ni vill insupa atmosfären från. Själv älskar jag SATC, Gossip Girl, Ugly Betty och Suits och nu har jag spanat noga efter platser att känna igen nu när jag strosat omkring med Johan.

För er som gillar annorlunda upplevelser fick vi tips om ett museum som heter >>Tenement<< där man får följa en guide som visar hur immigranterna levde när de kom till NYC på 30-talet. Man besöker en lägenhet och lär känna riktiga personer som bott där på Orchard Street.

Många åker till NYC för att shoppa och om man har en begränsad budget eller bara vill göra riktiga fynd kan det vara värt att ta en tripp (ganska lång) till >>Woodbury Common<< som är en stor outlet med alla tänkbara märken så som Fendi, Saint Laurent, Polo Ralph Lauren m.fl. Men låt detta bli en heldagsutflykt för enligt Google Maps ska det ta en dryg timma (i ”vanlig” trafik) enkel väg 😱.

Det här innehållet kan inte visas på grund av dina cookie-val. Du behöver ändra dina inställningar för att se det.

1
38