Så här många ord kan Astrid!!

Småbarnsföräldrar älskar att tävla och skryta om vad deras barn kan och klarar av. Något vår BVC-sköterska var tidig med att berätta för mig när jag och Miriam kom på 1-årskontroll vad att sånt otyg ska man inte ägna sig åt. Barn är barn och ska, precis som vi vuxna, bemötas individuellt. Har du dessutom fler än ett barn ska du inte heller jämföra dem eller deras utveckling. Livet är ingen tävling. Jag måste säga att vi är väldigt nöjda med henne och vi har haft många fina samtal genom åren så nu när vi fick Astrid bad jag hennes mamma lista henne hos samma sköterska redan innan hon flyttat in så vi skulle vara garanterade en plats.

Men trots detta vill jag ändå berätta hur det går för Astrid med språket och vilka ord vi har lyckats tyda. Det första som vi till 100 % kunde höra kom för ett tag sedan och det är ”pappa”. Det är väl kanske inte så förvånande, men aldrig hade jag trott att det gick att säga det så många gånger på en dag 😅😅 Sen kom ”nej” tätt efter och även det används frekvent, gärna med kraftig huvudskakning som ett extra förtydligande.

Nu under kryssningen (som jag ska berätta mer om i ett långt inlägg i veckan) så hörde vi ett lite oväntat ord som kom flera gånger. Först trodde vi att vi hörde fel men med hjälp av pekfingret så visade hon att hennes tredje ord blev ”data” och då menade hon iPaden. Miriam har alltid kallat det för dator så nu gör tydligen även Astrid det.

Det fjärde tydliga order blev ännu ett spännande ord, nämligen ”kaka”. Just nu funkar det för alla kakor, bullar och bakverk. Det blev ju en del under semestern så hon hann öva om vi säger så.

Den här dagen började tidigt och hon rusade in i skafferiet och såg Mariekexen och ropade överlyckligt ”kaka”. Så det tillsammans med välling blev dagens första frukost.

Vilka ord kom först från era barn?