ANNONS

Var det bättre förr?

/

Man brukar ju säga att det var bättre förr, men vad menas med det egentligen? De senaste åren har vi börjat ändra och till och med skriva om sånger och sagor för att vi kommit längre än att uttrycka oss som på ”den gamla goda tiden”. Har ni reflekterat över detta någon gång? Vi kan ta några exempel:

  • I böckerna om Pippi pratar man om att hennes pappa är ”negerkung”, en titel vi idag knappast skulle tilldela någon.
  • I Ronny & Ragges välkända låt sjunger de ”snälla rara söta Anna, säg kan du inte stanna. Vi behöver dig, vill pöka dig – säg inte nej.” Det känns väl inte riktigt modernt att prata om kvinnor på det sättet?
  • Alla har väl någon gång hört textraden ”Vi är pojkarna som busar med flickornas små musar…”. Att ens tycka att det är lämpligt att sjunga med i den texten får mig att bli mörkrädd.
  • I ”Den lilla sjöjungfrun” kallar Ursula Ariel för ”den lilla slynan”. Att kalla någon för slyna i en barnfilm är idag något som skulle framkallat diverse anmälningar.

Alla vi vuxna har ett ansvar att lära våra barn och unga hur vi talar om och till våra medmänniskor. Extra viktigt är det att vi föräldrar hjälper och guidar våra barn så att de kan fortsätta på rätt bana. Barn gör som bekant som vi vuxna gör och inte som vi säger. Kan vara värt tänka på.

Skärmavbild 2021-04-25 kl. 15.20.39

3

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00